hřib kovář — Boletus erythropus
Boletaceae - hřibovité
Aktuální taxonomické zařazení (CABI, 2001): Basidiomycota/Basidiomycetes/Boletales/Boletaceae
Klobouk: v mládí sametově plstnatý, později tmavohnědý až černohnědý, sametový. Polokruhovitý až 20 cm široký, za vlhka lesklý a lepkavý.
Třeň: až 15 cm dlouhý, v mládí soudkovitý, v dolní polovině nápadně tlustý. Pokrytý karmínově až tmavočervenými šupinkami.
Dužnina: výrazně žlutá, při oxidaci intenzivně modrá.
Výskyt: na Karlovarsku převážně jehličnaté porosty smrku, na kyselých písčitých půdách.
Doba výskytu: mezi houbaři platí pravidlo "Začínají kvést jírovce, hurá na kováře", výskyt tedy od poloviny května až do září.
Použití: jedlý, nutná však dlouhá tepelná úprava, doporučuje se alespoň 30 minut. Při nedostatečném povaření může u citlivých osob způsobit nevolnost. Používá se do smaženic, pro svoji tvrdost se hodí do omáček.
Záměna: je možná, podobný hřib koloděj, ten má pokožku neslučitelnou, světlejší, třeň s výraznou síťovinou.