hřib smrkový — Boletus edulis
Boletaceae - hřibovité
Aktuální taxonomické zařazení (CABI, 2001): Basidiomycota/Basidiomycetes/Boletales/Boletaceae/Boletus
Klobouk: v mládí polštářovitě vyklenutý, později plošší a tlustě masitý. Pokožka tenká, neslučitelná, jemně plstnatá, hladká, lesklá, v mládí bělavá, později živě kaštanově hnědá. Rourky v mládí bělošedé, později žluté až olivově zelené.
Třeň: až 30 cm dlouhý, v mládí soudkovitý, později protažený. V horní části výrazná síťka s oky.
Dužnina: pevná, v mládí tvrdá. Bílá na řezu neměnící se, s příjemnou oříškovou chutí.
Výskyt: na Karlovarsku převážně jehličnaté porosty smrku, na kyselých písčitých půdách. Méně často v listnatých lesích.
Doba výskytu: červen až listopad
Použití: Jedlá a výtečná houba. V kuchyni se hodí ke všem druhům zpracování.
Záměna: je možná, podobný hřib dubový (Boletus reticulatus) roste pod listnatými stromy a odlišuje se světlejším, jemně sametovým kloboukem. Hřib borový (Boletus pinophilus) má tmavý, lehce síťkovaný třeň a kaštanově červenohnědý klobouk. Hřib žlučník (Tylopilus felleus), který je díky své hořkosti nejedlý, se liší růžovou barvou rourek.