hřib žlučník – Tylopilus felleus

12.10.2020

Boletaceae - hřibovité

Popis: klobouk až 20 cm veliký, jemně plstnatý, za vlhka mírně lepkavý, světle okrově hnědý až tmavě šedohnědý. Rourky výrazně vyklenuté z klobouku, stejně jako póry v mládí bílé, později narůžovělé, po poranění růžově hnědnoucí. Třeň válcovitý až kyjovitý, okrový až žlutookrový, zdobený výraznou vystouplou síťkou. Dužnina bílá, na řezu po delší době slabě narůžovělá, příjemné houbové vůně, ale nepříjemně hořké chuti.

Stanoviště: roste velice hojně, jednotlivě až ve velkých skupinách, na kyselých půdách, nejčastěji v jehličnatých, zejména ve smrkových a borových lesích, vzácněji též v listnatých porostech pod duby.

Použití: nejedlý. Jeho hořkou chuť nelze odstranit žádnou běžnou používanou kuchyňskou úpravou.Záměna: od podobně vypadajících pravých hřibů se kromě chuti liší především v dospělosti růžovými póry a výraznou síťkou na třeni.



Zdroj: Ladislav Hagara, Vladimír Antonín, Jiří Baier, Houby, AVENTINUM, 1999