ryzec černohlávek — Lactarius lignyotus
Russulaceae - holubinkovité
Klobouk: o průměru 3-11 cm je zprvu sklenutý až plochý, s podvinutým okrajem a vmáčklým středem, pak nálevkovitý, s malým ostrým hrbolem, suchý, plstnatý až hladký, často s vroubkovaným okrajem, tmavohnědý nebo hnědočerný, někdy s tmavým cihlovým nádechem. Lupeny jsou zoubkem daleko sbíhavé, nízké, bílé až krémové, někdy od mléka špinavě narůžovělé; ostří je stejně zbarvené nebo šedohnědé; mléko je bílé, při zasychání špinavě růžovějící, má mírnou chuť. Třeň je 4-10cm dlouhý, 5-12 mm široký, válcovitý, břichatý až kyjovitý, tmavohnědý, sépiově hnědý nebo purpurově šedý, na bázi bílý, nahoře podélně brázditě vrásčitý.
Dužnina: je tenká, pevná, bílá, na řezu (zejména v bázi třeně) se od mléka zbarvuje narůžovělě; má chuť po lískových oříšcích a příjemnou vůni.
Výskyt: roste v podhorských a horských smrčinách na kyselých půdách.
Záměna: ryzec smoločerný (Lactarius picinus) nemá hrbol, má široce připojené lupeny a hladký vrchol třeně.
Zdroj: Velký atlas hub, Pavol Škubla, Príroda, 2007