hřib hnědý — Boletus badius

28.08.2020

Boletaceae - hřibovité

Popis: klobouk 5 -15 cm široký, nejprve polokulovitý, pak sklenutý a nakonec ploše rozložený, čokoládový nebo tmavě hnědý až téměř černý, ve stáří často vybledlý, pokožka jemně plstnatá až sametová, za vlhkého počasí často též slizká. Rourky za mlada krémové nebo bledě žluté, později žlutozelené až olivové; póry podobné barvy jako rourky, po doteku nabíhající do modra. Třeň 5-12 x 2-5 cm, zprvu břichatý, pak protažený a válcovitý, žlutohnědý až hnědý, světlejší než klobouk, jemně vláknitý nebo sametový, bez síťky. Dužnina bělavá až bledě žlutá, pod pokožkou klobouku a ve třeni hnědavá, na řezu silně modrající. Výtrusy 11-15 x 4-5 um, vřetenovité; výtrusný prach olivově hnědý.

Výskyt: roste velmi hojně (někdy až masově) hlavně v jehličnatých lesích, méně často v lesích listnatých; červen až listopad.

Poznámky: velmi dobrá jedlá houba; mladé exempláře nezaostávají chutí za pravými hřiby.

Možnosti záměny: Od pravých hřibů se odlišuje modráním a chybějící síťkou na třeni, od hřibu plstnatého (X. subtomentosus) a hřibu sametového (X. pruinatus) jiným zbarvením klobouku a třeně.



Zdroj: Atlas hub, Hans W. Kothe, Průvodce přírodou, IKAR, 1998