hřib koloděj — Boletus luridus
Boletaceae - hřibovité
Aktuální taxonomické zařazení (CABI, 2001): Basidiomycota/Basidiomycetes/Boletales/Boletaceae
Klobouk: olivohnědý až temně olivově hnědý, polokulovitý, za vlhka lesklý a lepkavý.
Třeň: až 20 cm dlouhý, válcovitý až kyjovitý, oranžový až červený se zřetelnou síťkou.
Dužnina: masitá, temně žlutá, při oxidaci intenzivně modrá
Výskyt: na Karlovarsku v listnatých a smíšených lesích, často pod lípami, na vápencových půdách
Doba výskytu: od června do listopadu
Použití: Jedlý, nutná však dlouhá tepelná úprava, doporučuje se alespoň 30 minut. Při nedostatečném povaření může u citlivých osob způsobit nevolnost. Používá se do smaženic, pro svoji tvrdost se hodí do omáček.
Záměna: je možná, podobný hřib kovář, ten má třeň bez síťoviny s červenými šupinkami